vineri, 4 septembrie 2009

Salvati medicii din Romania !!!

Am invatat ca atunci cand te deranjeza ceva trebuie sa spui si sa sustii.
Am invatat ca un singur glas da tonul dar mai multe pot castiga un razboi.

Cand eram mica, eram mandra sa spun ca mama mea este medic.Sunt si acum doar ca pe langa mandrie adaugam tristete. Cand eram mica, imi placea sa ascult cum mama mea punea diagnostice si cum consulta fiecare particica din trupul pacientului. Ma uitam cu admiratie si respect iar sentimentele astea cresteau cand vedeam ca omul se vindeca. Mi se parea fantastica puterea omului de a face bine.
Acum, mama mea s-a transformat intr-o "patroana", ocupata toata ziua cu un malder de hartii, de legi, de softuri care mai de care mai idioate, stresata pana peste puteri si obosita.
Si ma intreb, cum poate un asemenea om sa mai puna un diagnostic corect, cum poate sa mai trateze si sa-si indeplineasca zi de zi juramantul pe care l-a facut la terminarea scolii ?
Si mai ma intreb, cum poate lumea sa judece un astfel de om ? Cum poti sa-i reprosezi unui medic ca iti cere "spaga" cand tu nu stii cu ce se confrunta medicul respectiv ?
Dupa ani intregi de studiu, dupa ani intregi de munca, multi dintre medicii din ziua de astazi nu au cu ce sa isi plateasca datoriile la banci si multi dintre ei ajung fara un ban in buzunar. Cat de cinstit vi se pare in conditiile in care un lautar castiga si 100.000 de euro la o nunta ? Cat de cinstit vi se pare in conditiile in care un fotbalist este platit cu sumele uriase pe care toti le auzim si pe care un medic nici nu le viseaza macar ? Cat de cinstit vi se pare ca un medic sa nu posede nici macar o Dacie pentru a se deplasa?
Mie nu mi se pare deloc cinstit !

M-am hotarat sa fac ceva. Sper din tot sufletul, asa incepatoare cum sunt in arta Relatiilor Publice, sa-mi iasa ceea ce mi-am propus. I-am scris lui Victor Ionescu care este presedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti si judetul Ilfov si Vicepresedinte al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie urmatoarele :

"Numele meu este Irina Caramaliu si sunt "fericita" posesoare a unei mame medic de familie. Nu ma intelegeti gresit ! Sunt foarte fericita ca mama mea este medic si de cand eram copil am admirat-o pentru daruirea de care dadea dovada. Mi-am dorit sa urmez facultatea de medicina dar am renuntat, speriata fiind de tot ce se intampla in sistem in favoarea facultatii de comunicare si relatii publice. Consider nedemn si rusinos tot ce se intampla in sistemul medical si faptul ca mama mea, la fel ca si colegii ei, au ajuns sa fie epuizati si jigniti in ultimul hal de catre (si o sa va rog sa imi scuzati expresia,) niste neica-nimeni care considera ca ei stiu ce si cum este mai bine. Consider in acelasi timp ca populatia nu este la curent cu ceea ce li se intampla medicilor si ma confrunt zi de zi cu replici de genul : " x medic mi-a cerut y suma pt z serviciu ! ce jigodie este ! ", fara ca de fapt si de drept sa se cunoasca adevaratul motiv pentru care acel medic a ajuns in postura rusinoasa de a cere. Lumea nu este informata, lumea nu stie sau prefera sa inchida ochii. Nu este normal ca un medic dupa atatia ani de studiu si de munca sa nu fie capabil sa isi plateasca creditele sau sa nu aiba ce pune pe masa copiilor si nu este normal ca oamenii sa nu stie cu ce se confrunta zi de zi un medic. Am trait toata viata printre medici iar admiratia mea pentru ei nu se va stinge niciodata.Stiu cu ce se confrunta mama mea zi de zi, mama mea care este unul dintre cei mai buni medici din Ploiesti si care a ajuns intr-un stadiu de oboseala si depresie crunta. Nu este normal, sa aud de la mama mea de 54 de ani ca vrea sa plece in strainatate ca sa lucreze pentru ca in Romania nu se mai poate. Cu siguranta si dumneavoastra stiti foarte bine aceste lucruri si din acest motiv, mi-am permis sa va scriu si sa va propun urmatorul proiect : - Data fiind facultatea pe care o urmez si implicarea mea in anumite proiecte sociale consider de bun augur si o campanie pentru medici.O campanie care sa arate adevarata fata a acestei meserii si bataia de joc la care sunt supusi toti cei care o practica. Stiu ca nu este usor sa faci o asemenea campanie si ca multi vor dori sa o opreasca dar cred cu tarie ca atunci cand vrei ceva, poti face ! Asa cum s-au facut campanii pentru etnia roma, asa cum se fac campanii pentru a salva copacii, asa cum se fac zeci de campanii, sigur se poate face si o campanie pentru redobandirea respectului medicului. In speranta ca nu v-am deranjat prea tare,va multumesc ca ati citit mailul meu."

Raspunsul dumnealui nu a intarziat sa apara :

"Am trimis mesajul dvs. colegilor mei dintr-un grup al medicilor de familie (cca 1740). Sunt multi care au raspuns imediat mesajului dvs. Cum credeti ca am putea sa va ajutam in demersul pe care doriti sa il initiati?"

Ca si raspunsurile colegilor medici......(in doar cateva ore)

Felicitari domnisoarei. Asa cum inca mai sper cu aceea mica particica optimista din mine,se pare ca mai exista si astfel de oameni tineri in Romanica.
Ce trebuie sa facem ca sa o sprijinim?


Tot sprijinul! Felicitari fiicei!
Sa faca planul, cu viziunea ei, si noi ne vom implica cu tot ce trebuie.



Jos palaria! Felicitari parintilor care au educat-o si asteptam
"unda verde" pt a-i sprijini campania si proiectul , cu tot ce se poate!... Bravo , domnispoara, cu astfel de urmasi nu piere tara asta...


Felicitari Roxana(mama mea) pentru ca ai avut taria sa ramai si ai reusit sa-i transmiti fiicei aceeasi dorinta.
Un asemenea proiect, de schimbare a imaginii medicului, ne trebuie. Particip si eu cu drag la el, daca va fi nevoie.


Felicitari colega draga si tie si scumpei tale fiice! Din Bihor particip cu drag si cred ca vom fi mai multi doritori;pentru tot ce e constructiv ma implic cu drag. Raul ia proportii atunci cand oamenii de bine nu iau atitudine!


I`m in!!!
Numai impreuna putem deveni puternici!



Acesta este proiectul pe care vreau sa il incep. De la oameni pentru oameni, pentru cei care demult de tot erau numiti tamaduitori si care astazi si-au pierdut locul in societate.

7 comentarii:

Unknown spunea...

Mi se pare foarte trist si pentru ca sunt medic stiu cat e de adevarat. Imi doresc foarte mult ca fiul meu sa nu sufere cum suferiti dvs. alaturi de mama dvs. Imi doresc sa aiba alte preocupari, nu sa porneasca o lupta de reabilitare in sistem a unor valori.Lupta aceasta ar trebui sa fie a noastra dar asa cum ati observat nu mai avem energie si timp.Campania mea pentru promovarea excelentei in medicina a inceput acum 24 de ani si continua zi de zi prin munca mea la cabinet.

Nane spunea...

Tocmai !!!
Pentru ca fiul dvs sa nu sufere si pentru toti cei care isi doresc sa mai aline suferinte de acum inainte, trebuie facut ceva.
Sunt convinsa ca si in Romania se poate. Trebuie sa se poata !!!
Va doresc minte limpede la cabinet, zi de zi.

Adina spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Adina spunea...

Irina, te felicit pt campania inceputa. Sunt rezidenta pe medicina de familie anul II, sunt la inceput de drum dar cu mari sperante in ceea ce priveste viitoarea mea cariera de medic de familie in Romania. Gestul tau imi da incredere ca idealurile mele nu sunt visuri naive şi te voi sustine pe deplin.

Adina spunea...

am postat acest post si la mine pe blog si sper ca nu te superi ca am pus si o poza cu tine luata de pe facebook.

http://adina.cheriches.ro/2009/09/0javascript:void(0)4/salvati-medicii-din-romania.html

Nane spunea...

Adina, iti doresc succes in viitoarea ta meserie, multa intelepciune si curaj.
Nu ma deranjeaza ca ai pus pe blog articolul.Important este sa se miste cat mai multa lume.
:)

eugenol man spunea...

Frumos scris textul. Medicii stomatologi sunt si ei in aceeasi oala asa ca daca ai idei si doresti ceva concret poti sa ma contactezi pe forumul stomatologilor. Felicitari :)
Textul tau a fost postat si pe forumul nostru.